מיפו אל המטבח

27.12.15

תמיד האמנו שאוכל הוא הרבה יותר מסך כל המרכיבים והטעמים שהתאספו יחדיו במתכון אחד כדי להכין אותם.

 

פעמים רבות יש בתהליך העשייה אלתורים או מנהגים שונים שמעידים על האדם שמכין את האוכל.

 

פעמים רבות אוכל מספר לנו סיפור של מקומות מסוימים, משפחה, מסורות, זכרונות.

 

אוכל עובר שרשרת של תהליכים עד שהוא מגיע לקיבה ואנו חשים אותו גם באמצעות הריח, הראייה אבל גם באמצעות הלב - ופעמים רבות סוגים שונים של תבשילים וארוחות מפעילים אצלנו אזורים שונים בלב, מכווצים ולעתים פותחים אותו.

 

המנות הבאות גם הן מספרות לנו סיפור, סיפור על יפו - אחת הערים היפות, האהובות והמיוחדות שיש לנו בארץ. שלא במקרה, מדובר גם במקום שבו נערכות חתונות רבות אשר מיד שואבות מהצבעוניות והמרקם המיוחד של המקום, כי הרי לא ניתן להישאר אדישים אליהם.

 

אז הפעם גלריית לורנס בשילוב עם השף חיים סבג ממעשייה, סיפקו לנו שלושה מתכונים לשלושה סיפורים אודות יפו, כל מתכון מאפשר לנו לטעום מן העיר מזווית קצת אחרת, להכיר עוד רבד ועוד מרקם בה, בתיאבון!

 

 

 

בצלים עגבניות ומנגולד ממולאים באורז עשבים וירקות

 

רכיבים-

עלי מנגולד רחבים ושלמים 6 יח
בצל סגול גדול 1 יחידה
עגבניות בשלות 4 יחידות

אורז יסמין1/2 כוס
סלק מגורד בפומפיה 1 כוס
גזר מגורד 1/2 כוס
בצל קצוץ 1/2 כוס
סלרי קצוץ 1 מקל
נענע קצוצה כף/כוסברה קצוצה כף
ציר עוף או ציר ירקות 1 ל
לימון סחוט 2יח
2 כפות סילאן
שמן זית 2 כפות
מלח פלפל

 

אופן הכנה
חולטים את עלי המנגולד במים רותחים עם מעט מלח למס שניות ומעבירים למים עם קרח.
חותכים את הבצל בעדינות עד גזעו חולטים 3 דקות במים רותחים ומפרקים אותו לשקים קטנים.
מרוקנים את העגבניות מתכולתן ומשאירים אותן שלמות.

מערבבים את הירקות האורז עישבי תיבול שמן זית מלח פלפל
ממלאים את המנגולד, בצלים ועגבניות בתערובת המילוי -ומסדרים בתבנית.

מרתיחים את הציר עם מיץ לימון וסילאן.
יוצקים מעל המנגולד הממולא מוסיפים מלמעלה מעט שמן זית.
אופים מכוסה בתנור על חום של 160 מעלות למשך 50 דקות.

 

 

סינייה טלה על פירה חצילים

 

מצרכים-
3/4 ק"ג בשר טלה טחון
1 בצל לבן פרוס בדקיקות
1 עגבנייה בשלה קצוצה ללא קליפה
1/2 פלפל צ'ילי ירוק פרוס בדקיקות
6 עלי מנגולד פרוסים בעובי 1 ס"מ
2 כפות צנוברים
11/2 כפיות ראס אל חנות
מלח ופלפל גרוס לפי הצורך

2 כוסות טחינה לבנה ( אל ארז מצויינת לעניין ) מדוללת עם מים לא סמיכה מדי עם מעט מלח
1/2 ק"ג תפוחי אדמה שנאפו בתנור בשלמותם לריכוך מלא כולל עם הקליפה
חציל בלאדי שנקלה על אש או בגריל פחמים.

 

הוראות הכנה-

מחממים מחבת ברזל כבדה מאדים את הבצל , להזהבה, ללא שמן מוסיפים את הצ'ילי, מנגולד ועגבניות ומאדים לעןד 5 דקות עם כף שמן זית.
מוסיפים את בשר הטלה והראס אל חנות וצורבים אותו היטב עם הירקות באמצעות כף עץ. כאשר הבשר צרוב אולם נשאר טיפה אדמדמם בחלקים שלו, שומרים בצד.
מקלפים את תפוחי האדמה האפויים ומועכים היטב עם מועך פירה, מוסיפים את חציל הגריל ומאחדים לתערובת אחידה , מתבלים עם מלח ופלפל.
מושחים תבנית בקוטר 24 בשמן זית ומסדרים שכבה של פירה חצילים , על הפירה מסדרים שכבה של בשר טלה וירקות , ומעל הכל בוזקים טחינה לבנה.
אופים כ20 דקות עד שהטחינה מזהיבה ומגישים מיד.

 

 

כנאפה לוקוס, בצל ופלפלים עם ציזיקי, מלפפון נענע

 

רכיבים-

תבנית בקוטר 24 ס"מ
600 גרם פילה לוקוס נקי מעור ועצמות
2 פלפלי שושקה אדומים חתוכים לחתיכות של 2 ס"מ
1 בצל סגול פרוס לרצועות בעובי 1 ס"מ
צרור עלי טימין
200 גרם איטריות קדאיף
1/3 כוס שמן זית
מלח ופלפל גרוס לפי הצורך

 

הוראות הכנה-

פורסים את הדגים בדקיקות לרצועות בעובי של 1/2 ס"מ.
במחבת ברזל רותחת צרבים את הפלפלים האדומים, הבצל הסגול, עם מעט שמן זית ומלח ים.
מערבבים בקערה אטריות קדאיף עם שמן זית, מלח דק ועלי טימין עד שהשמן נספג היטב באטריות.
משטחים חצי מכמות האטריות על התבנית, מסדרים את הדגים והירקות על האטריות, בוזקים מלח על הדגים ומכסים בכמות זהה של אטריות קדאיף
מהדקים היטב.
אופים בתנור שחומם מראש ל180 מעלות למשך כ15 דקות.

 

אנו לא יודעות מה איתכם, אבל בנו זה עורר תיאבון גם למטבח וגם לביקור נוסף ביפו כמובן!

 

**תודה מיוחדת לגלריית לורנס ולחיים סבג מ"מעשייה" על ההשתתפות בפוסט.