הסכם ממון לפני החתונה: כל מה שרציתן לדעת

08.09.24

הסכם ממון הוא אחד הנושאים שצפים ועולים מדי פעם בקבוצה הסודית שלנו, ומעוררים הרבה מאוד שאלות בקרב חברות הקהילה. אנחנו יודעות היטב שבתקופה שלפני החתונה, כשאנחנו עוסקות בדברים שהם בעיקר כיפיים ומרגשים, לא תמיד טבעי לגשת לעניינים שכאלה, בעיקר כי יש סביב הנושא לא מעט רגישות.

 

אז כדי שהדרך ליום הגדול תהיה לכן קלה יותר, אספנו לשיחה כמה עורכות דין מעולות (ומקסימות) לענייני משפחה: עו"ד רחל גרנות, עו"ד נופר בנשלמון זכריה ועו"ד ענבר ישראל, שענו לנו על כל השאלות החשובות בנושא.

בחרנו בעורכות דין שזכו להמלצות בקבוצה, והכלות סיפרו שהתהליך מולן היה נעים ומועיל. הן ציינו שהן התנהלו ברגישות והכלה, מתוך ההבנה שבני הזוג נאלצים לדבר על נושא שלא כל כך נעים לדבר עליו – כסף. אז בואו נפתח את זה, כי הגיע הזמן:)

 

בסוף הכתבה תמצאו את המידע על שלוש המופלאות שהשתתפו בה, למקרה שהחלטתן לערוך הסכם שכזה עם בן/בת הזוג שלכן, או למקרה שתרצו ייעוץ נוסף. אם יש שאלה ספציפית שמעניינת אתכן, הקליקו עליה ותגיעו ישירות לתשובה.

  

מה זה בעצם הסכם ממון?

למי מומלץ לערוך הסכם ממון?

מה מומלץ לכלול בהסכם ממון?

מתי הסכם ממון יבוא לידי ביטוי?

איך נראה התהליך מול עו"ד?

מה העלויות?

עורכות דין מומלצות לעריכת הסכם ממון

רחל גרנות

ענבר ישראל

נופר בנשלמון זכריה 

   

יעל וגיא פלי(צילום: Flea Studio)

מה זה בעצם הסכם ממון?

מטרתו של הסכם הממון שנערך לפני הנישואים הוא להסדיר מראש ענייני רכוש וכספים, גם אם נצברו לפני הנישואין או רק אחריהם, ולמנוע בעתיד חיכוך ומחלוקות. הכל כדי לשמור על ראש שקט לפני החתונה ובזמן הנישואים עצמם. עורכות הדין עימן דיברנו רואות זאת כעוד צעד שמאפשר לבני זוג פשוט לצמצם עד כמה שאפשר מחלוקות שעלולות לצוץ ולהתרכז בחיים משותפים שמושתתים על כבוד הדדי ואהבה.

 

חשוב להדגיש שבני זוג יכולים לקבוע בהסכם ממון כל מתווה אפשרי לחלוקת הרכוש ביניהם, כאשר לכל זוג יש את החליפה שמתאימה לו. בהסכם כזה לא ניתן לקבוע מראש סכום מזונות ילדים או לדון בשאלה על זמני שהות של כל אחד מההורים עם הילדים במקרה של פרידה (חס וחלילה, טפו טפו). 

ההסכם עוסק אך ורק בהיבט הכלכלי בזוגיות וכדי שיהיה לו תוקף משפטי מחייב, הוא חייב לעבור אישור נוטריון או אישור של בית משפט לענייני משפחה (מומלץ בבית המשפט לענייני משפחה כדי שיקבל תוקף של פסק דין).

  

הסכם ממון יקרא "הסכם חיים משותפים" אם בני הזוג אינם נישאים כדת ומשה וישראל או בנישואים אזרחיים בחו"ל. במקרה כזה, מעמד ההסכם שווה ערך להסכם ממון.

 

מרציאנו רום ותומר

(צילום: עידן מרציאנו)

 

 

למי מומלץ לערוך הסכם ממון?

מומלץ במיוחד לבני זוג שיש להם נכסים משמעותיים, חובות או פערים כלכליים גדולים ביניהם. עם זאת, עורכות הדין שאיתן דיברנו מסבירות שהסכם כזה מומלץ לכל הזוגות. הסכם ממון מסייע להבטיח שהצדדים מבינים את כל התחייבויותיהם הכספיות ויכולים לפתור סוגיות שונות שעלולות להתעורר בהמשך. 

גם אם אין ממון משמעותי לפני הנישואין, יש להסכם משמעות מכיוון שהוא יכול לצפות סיטאוציות שעלולות להיווצר בעתיד. רבים מתחתנים בגיל צעיר יחסית, כשעוד לא ברור מה יהיה פוטנציאל ההשתכרות והוא מסדיר סוגיות שעשויות לצוץ ונועד להעניק לבני הזוג שקט נפשי, ללא הליכים משפטיים שגוזלים הרבה כספים ואנרגיה. 

 

מורן מעיין כרמל ונדב

(צילום: תום סיימון)

 

מה מומלץ לכלול בהסכם ממון?

הסכם ממון צריך לכלול פירוט של הנכסים והחובות של כל צד לפני הנישואין, וכן התייחסות לנכסים שיירכשו במשותף במהלך הנישואין. כמו כן, חשוב לכלול סעיפים לגבי חלוקת הנכסים במקרה של פרידה או גירושין: התייחסות לנכסים אישיים, שותפויות בחברות, מתנות שעתידות להגיע, עסקאות כלכליות עתידיות וחשבונות בנק משותפים או נפרדים, ולקבוע מדיניות בנוגע להתנהלות בני הזוג במהלך החיים המשותפים.

 

ההסכם הוא אישי, כאשר לכל זוג יש את הנושאים הספציפיים המתאימים לו, שמביאים בחשבון גם את ההיבט העתידי. כמו למשל, סטונדטים לרפואה - שיביאו בחשבון את המוניטין של המקצוע ואת השכר שצפוי להכפיל את עצמו בעתיד. בשיחה עם עורכי הדין שבונים את ההסכם הנושאים עולים מתוך רגישות והבנה של הצרכים הייחודיים של בני הזוג, כדי למנוע הליכים משפטיים בעתיד. 


עידן חסון אושרת רועי

(צילום: עידן חסון)

 

מתי הסכם ממון יבוא לידי ביטוי?

הסכם ממון יכול לבוא לידי ביטוי גם במהלך הנישואין, אם מתעוררות שאלות כלכליות הדורשות התייחסות לפי ההסכם אך הוא יבוא לידי ביטוי בעיקר במקרה של פרידה או גירושין, כאשר יש צורך בחלוקת הנכסים והחובות בין הצדדים. 

כפי שכבר הזכרנו - ההסכם עוסק אך ורק בנושא הכלכלי. במקרה של גירושין ישנן סוגיות נוספות שעולות כמו משמורת על הילדים, אותן לא ניתן לעגן בהסכם הממון. 

 

חשוב לדעת שבמקרה של פטירה, חלילה, של אחד מבני הזוג, להסכם הממון אין תוקף מבחינת הרשם לענייני ירושה, אלא יש לערוך צוואה מסודרת. במקרה שאין צוואה, הרכוש של הנפטר יתחלק לפי הוראות חוק הירושה. אם מגיעים לבית המשפט בנושא סכסוך ירושה, הסכם הממון יכול להעיד על כוונת הנפטר בלבד, אך לא יהיה לו תוקף משפטי. 

 

צחי שמש דנה ואנטון

(צילום: צחי שמש)

 

איך נראה התהליך מול עו"ד?

תהליך מול עורך דין מתחיל בדרך כלל בפגישה ראשונית שבה מבינים את צרכי הזוג ואת מטרותיהם. עורכי הדין מסבירים לבני הזוג את משמעות ההסכם ואת התהליך, ומשלב זה מתקיימות עוד כמה פגישות לפי הצורך, עד שמנסחים הסכם ששני הצדדים שלמים איתו. 

לאחר מכן, עורך הדין עוזר בניסוח ההסכם בהתאם לצרכים ולאינטרסים של שני הצדדים, תוך מתן ייעוץ משפטי מקצועי. תהליך זה כולל שיחות משותפות ותיקונים עד שההסכם מוכן לחתימה.

לבסוף, כאמור, יש לאשר את ההסכם בבית המשפט. הדיון אורך רק כעשר דקות ומכאן - אפשר לשים את ההסכם במגירה. מקוות שגם יישאר שם. 

 

אריאל ויובל פקאנה

(צילום: PACANA)

 

מה העלויות?

העלויות משתנות בהתאם למורכבות ההסכם, להיקף העבודה ולוותק של משרד עורכי הדין שבוחרים. בדרך כלל, ניתן לצפות לעלויות שמתחילות מכמה אלפי שקלים ובמקרים מורכבים מאוד עשויות להגיע גם לכ-10,000 ש"ח ויותר. אולם כדאי לבדוק עם עורך הדין לגבי תעריפים מדויקים. שימו לב שהמחירים שתקבלו לרוב לא יכללו מע"מ. 

 

עורכות דין מומלצות  

כאן תוכלו למצוא את כל המידע על עורכות הדין שסייעו לנו בהכנת הכתבה, וענו על כל שאלה בבהירות ובסבלנות רבה:

 

רחל גרנות

ספרי על עצמך בכמה מילים:

אני עורכת דין כבר 7 שנים. הגעתי לתחום כקריירה שניה, אחרי תקופה ארוכה שעסקתי בתחומי הפרסום, יחסי הציבור והשיווק. אני אמא לשלוש בנות וסבתא לשישה נכדים.

 

איך הגעת לעיסוק שלך?

בשנות ה-50 לחיי התחלתי את הקריירה המשפטית שלי. בצעירותי התחלתי בלימודי משפטים, ובזמנו פרשתי בשל נסיבות משפחתיות ועברתי לתחום המדיה. כשבנותיי היו צעירות עברתי תהליך של גירושין שהתנהל בצורה טובה, והחוויה הזו - יחד עם חוויות חיים נוספות - תרמו מאוד לחזרה לתחום עריכת הדין ולבחירה הספציפית בדיני משפחה. 

אני עוסקת בכל ההיבטים של דיני המשפחה, וניסיון החיים שלי תורם הרבה למכלול הכלים שאני מביאה איתי. אני מגיעה עם הרבה הבנה לשני הצדדים ועם רצון לגשר כמה שיותר ופחות להתעמת. 

 

מה חשוב לך כשאת פוגשת זוגות לפני נישואין?

חשוב לי שירגישו נוח איתי, ששני הצדדים יבינו את ההליך וההשלכות שלו. חשוב לי לבנות הסכם הוגן לשני הצדדים, בשקיפות ובבהירות. אני מקפידה שאף צד לא יחוש מקופח וששני הצדדים יבינו היטב את המשמעויות של כל בחירה שיעשו. 

 

מה חשוב לך שידעו עלייך?

חשוב לי ליצור יחסים של אמון הדדי עם בני הזוג. שיסמכו עלי ושנבנה יחד הסכם הוגן לטובת שני הצדדים. מובן שאשמח לשמוע שזוגות שעשו הסכם אצלי חיים באושר שנים ארוכות ובכלל לא הזדקקו לו.

 

פרטים ליצירת קשר:

טלפון: 054-2194308

מייל: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

לאתר : קליק 

כתובת משרד: גפן 30, שוהם; וגרניט 6, פתח תקווה.

 

821A4880 2 1 1

רחל גרנות

 

ענבר ישראל 

ספרי על עצמך בכמה מילים:)

אני עורכת דין כמעט עשור ובנוסף לבקיאות המשפטית ולניסיון המקצועי, אני מוסמכת גם כמגשרת. אני בעלת משרד עצמאי העוסק בדיני משפחה, ירושה וגישור, חברת ועדה בלשכת עורכי הדין של בתי משפט לענייני משפחה וחברת ועדה בתי הדין הרבניים. ערכתי הסכמי ממון והסכמי חיים משותפים רבים ומגוונים, כולל מורכבים ומסובכים.

 

במשרדי, הזוגיות של הצדדים לנגד עייני בראש ובראשונה. תמיד אדאג לשמור על הזוגיות ולהתייחס בסבלנות וברגישות לכל זוג ולכל הסכם, תוך יצירת אמינות, שקיפות והוגנות. חשוב לי המפגש האנושי והאווירה הנעימה במפגש עם הלקוחות, אפילו שאנחנו עוסקים בנושאים חשובים מאוד ולעתים שלא נעים לדבר עליהם, כמו כסף.

 

מכיוון שהתחום שלי הוא דיני משפחה ואני רואה מקרוב בבתי משפט הליכים שמתקיימים בין בני זוג שעיקרם אכיפת הסכמי ממון, אני יודעת היטב כיצד לבנות הסכם ולנסח הסכם מקיף וברור, שימנע הליכים משפטיים בעתיד ולא יגזול משאבים מיותרים לבני הזוג.

  

איך הגעת לעיסוק שלך? 

למרות שלמדתי במגמת כימיה בבית הספר, תמיד אמרו לי שאני צריכה להיות עורכת דין והמסלול היה תמיד מכוון לשם. עשיתי התמחות אצל שופט בבית משפט ומיד לאחר ההסכמה בלשכת עורכי הדין, בחרתי בתחום דיני המשפחה כי הוא מצריך מצד אחד חשיבה אסטרטגית שצופה פני עתיד ומצד שני רגישות רבה ולגלות אמפתיה כלפי הצדדים, דבר שטבוע בי.

 

מה חשוב לך שהזוגות ידעו עלייך?

חשוב לי שהם ירגישו שהם במקום בטוח. ושאחרי שההסכם יהיה מוכן, כל מה שקשור בהליכים משפטיים לא אמור להטריד אותם. הכל ברור וידוע מראש. מאחלת להם שינהלו זוגיות בריאה ומיטיבה במשך שנים רבות. 

 

פרטים ליצירת קשר:

טלפון: 054-4282724

מייל: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

לאתר: קליק 

כתובת משרד: ז'בוטינסקי 35, מגדלי התאומים 2, רמת גן או מתחם הרצליה הילס. 

 

1000112042 1

ענבר ישראל

 

נופר בנשלמון זכריה

ספרי על עצמך בכמה מילים:

אני עורכת דין ותיקה, בעלת תואר שני עם התמחות בדיני משפחה וניסיון רב בעריכת הסכמים שונים, לרבות הסכמי ממון.

לשמחתי, זכיתי להכיר את מערכת המשפט משני צידיה, רכשתי כלים רבים וזכיתי ללמוד את נקודות המבט של עורכי דין אחרים בתחום, לקוחות ושופטים.

 

איך הגעת לעיסוק שלך?

עוד מילדות התעניינתי בתחום המשפטים, משהו בתחום הזה משך אותי למרות שהיה מאוד רחוק ממני. יחד עם זאת, אירועים שעברתי בחיים שינו אותי וכיום אני לא רואה תחום אחר שאני יכולה לעסוק בו.

העיסוק דווקא בתחום המשפחה התחדד אצלי במהלך הלימודים. במסגרת אחד מהקורסים שלמדנו השתבצתי כסטודנטית של שופט משפחה, שלימד אותי כל כך הרבה וגרם לי להבין כמה אני יכולה לסייע לאנשים בתחום הזה.

 

מה חשוב לך כשאת פוגשת זוגות לפני נישואין?

חשוב לי להבין את הצרכים והדאגות של כל צד ולהבטיח שההסכם יטפל בהם בצורה הטובה ביותר. אני שמה דגש על יצירת הסכם שמכבד את שני הצדדים ושמאפשר להם להיכנס לנישואין בביטחון ובשלווה. 

 

מה חשוב לך שידעו עלייך?

חשוב לי שידעו שאני מחויבת ללקוחותיי, אני מקפידה על מקצועיות, שקיפות והוגנות בכל תהליך העבודה. 

הנסיון הרב שצברתי וההיכרות העמוקה עם מערכת המשפט מאפשרים לי לספק ללקוחותיי מגוון פתרונות יצירתיים בעריכת הסכמי ממון וקדם נישואין לידועים בציבור ולזוגות נשואים, לרבות הסכמי הורות וחיים משותפים.

 
פרטים ליצירת קשר:
טלפון: 052-6566269
מייל: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
לאתר: קליק
כתובת משרד: האלה 40, בית עזרא.
 
ערוך לאורך
נופר בנשלמון זכריה
מאת:כלות אורבניות