חתונה ברבנות, צוהר, אזרחי או פרטי? כל מה שתצטרכו לדעת על טקס החתונה

28.03.22

אחת הסוגיות שעולות שוב ושוב בקבוצה הסודית (ובחיים עצמם) היא זו של בחירת הליך הנישואין. אין ספק, מדובר בתחום חשוב למדיי, שלא מעט מאיתנו מלאות בסימני שאלה לגביו.

 

נעזרנו בניצן כספי שילוני, עורכת דין בעמותת מרכז צדק לנשים שנותנת ייעוץ (חינמי) לזוגות לפני החתונה, ברב בן-ציון (בנצי) נורדמן, וביהלי, רכזת תחום טקסי מעגל החיים בתנועה הרפורמית, כדי למצוא את המענה המקיף ביותר לשאלות, להבדלים, לזכויות ולשלבים הנוגעים לכל סוג טקס וזרם. מתחילים:

 

אור

(צילום: אור גליקמן)

 

 

חתונה דרך הרבנות, צוהר וארגונים נוספים

 

הרבנות היא הגוף המוסדי שלו שליטה בלעדית על מוסד הנישואין בארץ. ישנם ארגונים כמו ״צוהר״ ו״בנועם דניאלי״ שמשתייכים לרבנות ומנגישים את הליכי הרישום אליה ועורכים התאמות ושינויים בטקס החופה עצמו.

 

יוסי2

(צילום: יוסי שטיינר)

 

מה עושים?

 

1. נרשמים ברבנות: אם תרצו לעשות זאת בעצמכן, אתן יכולות ללכת אל כל סניף של הרבנות שרושם זוגות נשואים בליווי עדים.

 

בארגונים האחרים ההרשמה נעשית באופן מעט אחר- בנועם דניאלי למשל אתן יכולות לברר טלפונית מה המסמכים שעליכן להגיש (ובהנחה שמשהו מהם חסר לכם הם יוכלו לאתר אותם בשבילכן ולשלוח לכן בוואטסאפ) ולקבוע פגישה קצרה שבה נעשית ההרשמה בפועל. בצוהר, תוכלו להירשם בטופס אינטרנטי ולקבוע את המשך התהליך יחד איתם.

 

2. בוחרים רב מתוך רשימת הרבנים האורתודוקסים של הרבנות ומקבלים הפניה אל הדרכת כלה/זוגות וטבילה במקווה.

 

יריו2

(צילום: ירין טרנוס)

 

מה צריך?

 

- תעודות זהות וספחים מעודכנים

- 3 תמונות פספורט של בני הזוג

- תעודת רווקות מלשכת רישום הנישואין (לא חובה בכל המקרים)

- תעודת נישואין/כתובה של הורי הזוג

- כסף לתשלום אגרת נישואין - מחיר האגרה הוא 717 ש"ח, כאשר ישנה הנחה של 40% לסטודנטים, חיילים, עולים חדשים, נכים ונזקקים. בצהר המחיר הוא זהה, כולל תשלום נוסף של 180 ש"ח על אחד או יותר משירותי צהר.

- אם אחד מבני הזוג גרוש/אלמן, יידרש להציג תעודות שמעידות על כך.

 

מאמא6

(צילום: מאמא צלמים)

 

הטקס עצמו:

 

טקס אורתודוקסי מסורתי - שבירת כוס, כתובה, הינומה, הפרדה בין גברים ונשים בחופה. ההגבלות הקיימות בטקס מסוג זה נוגעות אל הכלות, שעקרונית, לא יכולות לענוד טבעת לבן זוגן או לברך אותו.

 

בנועם דניאלי ובצוהר ישנן התאמות שונות שעורכים כדי להתאים את סגנון הטקס לעקרונות ורצונות הזוגות מבחינת חילופי טבעות ודברים, מיקום וזמן הטקס ועוד ועוד.

 

דברים שחשוב לדעת:

 

- הרבנות (וכל הארגונים שצוינו) לא מתירה נישואין בין כהן לגרושה, בין זוגות שאחד מבני הזוג אינו יהודי, חתונות של זוגות חד-מיניים. זוגות שירצו להינשא וההורים של אחד מבני הזוג לא התחתנו בארץ או לא התחתנו כלל, יצטרכו לעבור בירור יהדות.

- הזוגות שעוברים הליך נישואין שכזה נחשבים על ידי המדינה כנשואים, בכל הנוגע לזכויות השונות.

 סברס2

(צילום: סברס צלמים)

 

חתונה אזרחית בחו״ל

 

בארץ אמנם לא קיימת האפשרות להינשא אזרחית, אבל בחו״ל לגמרי יש, ובהנחה שבחרתן באפשרות הזו, דעו שמדובר בפורמט נישואין שהמדינה מכירה בו. כך, זוגות שנישאו מחוץ לישראל יוכלו להגיע אל משרד הפנים עם המסמכים הנדרשים ולהירשם כנשואים לכל דבר.

 

אז נכון, מאז כניסת הקורונה לחיינו האופציה הזו הפכה לבעייתית, אבל אנחנו חולקות אתכן את כל המידע החשוב שרלוונטי לימים בהן כל האפשרויות לחתונות מחוץ לישראל פתוחות. 

 

סלח2

(צילום: נועם סלח)

 

מה עושים?

 

1. בחרו את המדינה בה תרצו להינשא: האפשרויות המוכרות (ואלו שמאפשרות נישואים ללא מגבלות של אזרחות) הן קפריסין, פראג, לאס וגאס, ניו-יורק. הביורוקרטיה שונה בכל מקום, כך שההליכים מעט שונים.

 

2. הכינו את המסמכים השונים וצרו במקביל קשר עם העיריה ביעד בו תרצו להינשא כדי לברר מה עליכן להביא ומתי עליכן להיות שם.

 

3. לאחר קבלת המסמכים בסיום הטקס, שימו לב שכדי שהמסמכים יהיו תקפים בארץ, הם חייבים להיות חתומים בידיי אפוסטיל מקומי.

 

אורי כרמי 2

(צילום: אורי כרמי

 

מה צריך?

 

- דרכון בתוקף

- תעודת לידה (מתורגמת וחתומה על ידיי נוטריון ואפוסטיל)

- טופס מרשם אוכלוסין שמעיד על רווקות (מתורגם וחתום על ידיי נוטריון ואפוסטיל)

- טבעות נישואין

 

הטקס עצמו:

 

הטקס בחו״ל מנוהל על ידיי נציג מקומי. בארץ, הטקס יכול להיעשות בכל אופן שתרצו - אורתודוקסי, רפורמי, קונסרבטיבי, פרטי ועוד ועוד.

 

gallery 22

(צילום: איגור לובנסקי)

 

דברים שחשוב לדעת:

 

- זוגות שהרבנות אינה מתירה להם להינשא יכולים לעשות זאת בטקס אזרחי בחו״ל.

- במקרה של גירושין, זוגות שנישאו באופן אזרחי ונרשמו לאחר מכן במשרד הפנים, יצטרכו לעשות זאת דרך הרבנות.

 

 

 טקס חתונה פרטי (אזרחי, רפורמי, קונסרבטיבי)

 

זוגות הבוחרים לערוך טקס באופן פרטי, יכולים לבחור באופי הטקס ובמחתנים באופן שוויוני, אישי וחופשי לחלוטין, בין אם דרך ארגונים או אנשים פרטיים. אופציה מוכרת היא דרך ארגון הויה שעורך טקסים חילוניים המבוססים על ערכי הזוגות, או דרך כל זרם ביהדות, שאינו רושם את הזוגות ברבנות - קונסרבטיבי, רפורמי, ואפילו ישנם כמה נציגים אורתודוקסים שיעשו זאת.

 

מה עושים?

 

כאן זה ממש פשוט ומשתנה בהתאם לכל סגנון - בחרו את הקונספט המתאים לכן והתחילו לחקור. חפשו את הארגון שנראה לכן מתאים, קבעו פגישה עם הגורמים מתוכו ובנו יחד את הטקס.

 

יוסי3

(צילום: יוסי שטיינר)

 

הטקס עצמו:

 

בטקסי חתונה פרטיים אופי הטקס משתנה מזוג לזוג באופן טבעי, כיוון שמדובר בטקסים שמאורגנים על ידיי הזוגות יחד עם מנהלי הטקסים. חילופי נדרים, חילופי טבעות, שבירת כוסות (וגם לא) - הכל מתקבל באהבה.

 

דברים שחשוב לדעת:

 

- כל הזוגות שהרבנות לא מתירה להם להינשא - יכולים לעשות זאת במסגרת טקס פרטי.

- אם בחרתן בטקס רפורמי - שימו לב כי בני הזוג יכולים להינשא באמצעות התנועה הרפורמית ובלבד ששניהם רשומים כיהודים במרשם האוכלוסין. אם עברו גיור ונרשמו כיהודים לאחר מכן, או שיש בידיהם מסמכים שמעידים על יהדות האם - מתקבלים גם הם בתנועה הרפורמית. 

- זוגות שמחליטים לערוך טקס פרטי לא יוכלו להירשם כנשואים במשרד הפנים, ויוכרו כידועים בציבור, שמבחינת זכויות משפטיות זהות כמעט לחלוטין לאלו של זוגות הרשומים כנשואים.

- במקרה של גירושין ובהנחה שערכתן טקס אורתודוקסי ולא נרשמתן ברבנות, הגירושין יצטרכו לקרות ברבנות.

- במקרה של פרידה של ידועים בציבור, הם לא צריכים לעשות זאת דרך אף מוסד. עובדה חשובה ולא מוכרת שעשויה לחבר בין ידועים לציבור לרבנות היא אם מתגלה לרבנות הידיעה שהזוג ערך טקס נישואין כדת משה וישראל, הרבנות תחשיב אותם כנשואים, והם יאלצו לעבור תהליך גירושים דרכם. במקרה של פרידה לאחר חתונה רפורמית למשל, בני הזוג יתבקשו להודיע על הפרידה בניהם לבית הדין של התנועה הרפורמית והוא זה אשר יתיר את הקשר בניהם. בני הזוג מתבקשים גם לחתום על שטר הצהרה והתחייבות, שסעיף זה מופיע בו.

 מאמא2

(צילום: מאמא צלמים)

  

הסכם ממון והסכם קדם-נישואין: מה ההבדל?

 

בחלק מסוגי הטקסים ימליצו לכן על יצירת הסכם קדם-נישואין בינכן ובין בן זוגכן. חשוב לחדד ולהבהיר את ההבדל בינו לבין הסכם ממון-

 

הסכם ממון: הוא הסכם שעורך הסדרים כלכליים לבני הזוג. במקרה שזוגות נשואים מתגרשים, זה אומר שכל הנכסים שהצטברו במהלך התקופה המשותפת יחד מתחלקים באופן שווה בין בני הזוג (למעט ירושות ומתנות). הסכם ממון יוצר הסדר רכושי שונה, שניתן לערוך לפני או אחרי החתונה.

 

הסכם קדם נישואין: כיוון שבמדינת ישראל הגירושין הם דתיים, ההסכם הזה נוצר כדי להעביר את כל הדיונים המשפטיים אל בית משפט אזרחי (מזונות, חלוקת רכוש, משמורות על הילדים וכו׳). בנוסף, ההסכם נוצר כדי למנוע תקריות של סירובי גט. זוגות המעוניינים בהסכם כזה חותמים עליו לפני החתונה.

 

מאת:כלות אורבניות
פרויקט מציאות מדומה יצא לדרך
באיזה איזור בארץ? (ניתן לסמן כמה אפשרויות)
מה הסגנון? (ניתן לסמן כמה אפשרויות)
כמות אורחים משוערים? (ניתן לסמן כמה אפשרויות)