יהלומים וחתנים

07.12.12

  

 

הבוקר הזה הולך להיות מנצנץ במיוחד! היום, ובמיוחד עבוריכם - חתנים אורבניים, אנו מארחות בבלוג את אלעד יאנה, מעצב גרפי במקצועו (שכבר יצא לכן לפגוש בפוסט הבא), אשר עבד במהלך לימודיו הסטודנטיאליים כאיש מכירות במותג התכשיטים הידוע ה.שטרן. מאז (איך לא???), הוא נדבק בחיידק התכשיטנות, כשהוא מקפיד להישאר מעודכן בתחום, והיום החליט לחלוק עם כולנו איתכם מידע סופר חשוב. לכן, אם אתם בדרך לרכישת טבעת אירוסין, אנו ממליצות לכן בחום לקרוא את הפוסט הזה שוב ושוב ושוב. יש כמה דברים שאסור לכם לפספס. חתנים יקרים, אתם מוכנים? כי הנה זה מגיע!

 

♦♦♦

 

כשקראתי את הפוסט האחרון שעלה בקטגוריית החתנים האורבניים על טבעות אירוסין, שמחתי מאוד. שמחתי, אך גם חשתי שכאשר מדובר במשימה גורלית כל כך המוטלת על החתן המיועד, אולי דווקא כדאי שייעזר באיש מקצוע ועוד יותר חשוב מזה, שיקבל אותה מבן-מינו. כי הרי כמו שאומרים "נשים ממאדים וגברים מנוגה", ובתחום האופנה והתכשיטנות - כנראה שהמרחק הגלקטי בין המינים אף גדול עוד יותר.

 

המידע שניתן בפוסט האחרון היה מצויין והוא שלב חשוב בהכרת טעמה של הכלה, אך למען האמת - הם רק חלק מהעניין. גברים לרוב חושבים באופן כמותי ומבינים את המציאות טוב יותר באמצעות סדרי גודל וכמויות. לכן, כדאי שידברו איתנו במספרים ולא בתיאורים כלליים, וייתנו לנו כלים מדוייקים ככל שניתן. כך שאם ברצונכם לדעת את כל מה שנחוץ לכם לדעת בשפה שלכם, ובכדי לבצע את הקנייה החשובה הזאת על הצד הטוב ביותר, כדאי שתתחילו במשימת הקריאה כשפנקס קטן לצידכם.

 

וכמו בכל דבר - נתחיל מההתחלה, מהחומרים, ומשם נרד לפרטי העניין. ישנו כמובן הזהב, ממנו מיוצרת כל טבעת אירוסין קלאסית, היהלום ולעיתים גם אבני חן. על כל אחד מהחומרים הללו ניתן להרחיב עד שתיכאב לכם האצבע מרוב גלילה למטה של הדף. יחד עם זאת, חשוב להכיר את מושגי היסוד הבסיסיים כך שתוכלו להבין במה מדובר כאשר אתם שומעים אותם מהארוסה המיועדת או לחילופין בחנות התכשיטים.

 

טבעת זהב לבן עם יהלום בחיתוך בריליאנט מבית ה.שטרן, צילום: ה.שטרן

 

בתחום הזהב חשובים שני דברים מרכזיים: הקאראט וצבע הזהב. הקאראט מתייחס לאחוז טוהר המתכת בתוך הסגסוגת (תערובת המתכות), שלה אנו קוראים בדרך-כלל "זהב". הזהב בצורתו הטבעית הוא מתכת רכה ומאוד לא מתאימה לעיצוב תכשיטים עמידים, ולכן הוא מצריך את עירבובו עם מתכות חזקות יותר. הקאראט מייצג את אחוז הזהב בתוך התערובת, כשהציון הגבוה ביותר הוא 24 קאראט (24k) ומשמעותו - 100 אחוז זהב ופחות מכך (בדרך-כלל יגיע רק בתכשיטים גדולים שיאפשרו את יציבות התכשיט בשל כמות הזהב הגדולה בו), עד 9 קאראט (9k) כשמשמעותו 37.5 אחוז זהב וכן הלאה.

 

אותן המתכות המרכיבות את הסגסוגת הן גם אלו שיקבעו לרוב את צבעו של הזהב. ישנם שני צבעים עיקריים המשמשים כיום לטבעות אירוסין והם הצהוב והלבן. בצורתו הטבעית הזהב מופיע בגוון צהוב והוא הנפוץ יותר. כאשר מערבבים אותו עם פלדיום או ניקל, הוא מקבל את הגוון הלבן ואז צבעו נראה ככסף בוהק. עוד צבע שהופך לפופולארי לאחרונה הוא הזהב האדום, בעל המראה הוינטג'י, שבו מקבל הזהב גוונים ורודים כתוצאה מהוספה של כמות רבה יותר של נחושת בתערובת המתכות המרכיבה את הזהב בטבעת.

 

קיימת גם האפשרות לבחור טבעת בציפוי זהב או כזאת העשויה מגולדפילד, שהן למעשה שתי דרכים לשוות לטבעת מראה של זהב, אך כאלה המשתמשות במעט מאוד זהב (בין 5 אחוז מכלל החומר בטבעת ועד 0.5 אחוז). יחד עם זאת פחות מומלץ לבחור בטבעת שכזו בעיקר בשל העובדה שהטבעת אמורה להישאר למשך תקופת חיים שלמה, וכאשר משתמשים בטכניקות אלה תיתכן פגיעה במראה הזהב עם השנים עדי לכדי שחיקתו המוחלטת.

 

 טבעת זהב צהוב בשיבוץ מריחה של הידרה, צילום: רועי מזרחי

 

אז אחרי שרכשנו את הבסיס לשיבוץ האבן, שגם עליו נרחיב קצת בהמשך, אפשר להגיע לעניין שלשמו התכנסנו כאן היום - היהלום. ובכדי לעשות מעט סדר בין הדברים, ולסייע להבין את כל הגורמים הנוגעים לאבן היקרה הזו, נחלק את מאפייניה לארבעה סעיפים: צבע, בהירות (או שקיפות), משקל וחיתוך. באנגלית, הארבעה ידועים בתורת ארבעת ה"סי" - Cut, Clarity, Carat, Color

וכך גם קל לזכור אותם  בשלב הזה, אתם נדרשים לגייס את מלוא תשומת הלב שלכם, כי כאן מתרחשות הקומבינות הגדולות ביותר על חשבונכם.

 

בעין בלתי מזוינת אף אחד מאיתנו, האנשים הפשוטים, לא יכול לזהות את צבעו או בהירותו של היהלום. בנוסף לכך, לרוב איננו יכולים לזהות כלל וכלל האם מדובר בקריסטל, זכוכית, זירקון (אבן המשמשת כתחליף ליהלום בתכשיטים זולים) או ביהלום אמיתי. לכן, הירידה לפרטים תהיה רק לטובתכם.

 

מימין למעלה עם כיוון השעון - טבעות זהב לבן חיתוך בריליאנט, חיתוך פרינסס, שיבוץ טניס, חיתוך בריליאנט בשילוב טניס בצידי היהלום מבית ה.שטרן, צילום: ה.שטרן

 

צבע

צבעי היהלום נמדדים בסולם ציונים על פי אותיות הא"ב האנגלי, כאשר D הוא הציון הגבוה ביותר ו-Z הוא הציון הנמוך ביותר. הכוונה היא שגוון האבן המלוטשת בסוף התהליך יהיה לבן, שקוף למעשה, ויאפשר שבירה יפה של קרני האור דרך היהלום וכך יקבל את הציון D. על משקל זהה, אבן בעלת גוון צהוב עכור תקבל את הציון Z. ציון הצבע נקבע על-ידי מספר מכוני מחקר ובראשם ה-GIA, מכון הגמולוגיה האמריקאי, המנפק גם תעודות אישור לצבעו ושקיפותו של היהלום לחברות התכשיטים הגדולות והמפורסמות בעולם.

 

שקיפות

לעיתים תכונה גם בשם "בהירות" או "ניקיון היהלום". בכדי ליצור סולם ציונים לשקיפותו של היהלום המלוטש, סידרו אותם על פי קודים שהם למעשה ראשי תיבות המתארים את מצב שקיפות היהלום באנגלית:

• FL (ללא פגם) - ללא פגם מבפנים או מבחוץ, כזה שניתן לראות מתחת להגדלה של פי 10 ואף יותר.

• IF (ללא פגם פנימי) - היהלום מכיל פגם חיצוני מזערי, הניתן להסירו על-ידי ליטוש.

• VVS1 (פגמים מאוד מאוד קטנים) - פגמים חיצוניים ופנימיים מיקרוסקופיים.

• VVS2 (פגמים מאוד מאוד קטנים) - פגמים חיצונים ופנימיים מזעריים.

• VS1 (פגמים מאוד קטנים) - הרבה פגמים חיצוניים ופנימיים מזעריים.

• VS2 (פגמים מאוד קטנים) - הרבה מאוד פגמים חיצוניים ופנימיים מזעריים.

• SI1 (פגמים נראים) - פגמים חיצוניים ופנימיים הנראים על-ידי עין בלתי מזוינת.

• SI2 (הרבה פגמים נראים) - הרבה פגמים חיצוניים ופנימיים הנראים על-ידי עין בלתי מזוינת.

• I1 (פגום) - יהלום פגום מבפנים ובמחוץ בפגמים הבולטים לעין בלתי מזוינת.

• I2 (פגום מאוד) - יהלום פגום מאוד מבפנים ומבחוץ, פגמים הבולטים לעין בלתי מזוינת.

• I3 (פגום מאוד מאוד) - רמת הצלילות הנמוכה ביותר בה היהלום פגום לחלוטין.

 

במקום הזה חשוב לציין שעין בלתי מקצועית לא תצליח להבחין בהבדלים שבין חמשת הדרגות הראשונות, ביהלום בגודל ממוצע של חצי קראט ומעלה. אותו הדבר לגבי ארבעת הצבעים הראשונים בצבעי היהלום. לכן, בתהליך הרכישה ניתן וכדאי לבקש לראות ולשמוע על הבדלי המחירים בין יהלומים בני אותו גודל אך בציונים שונים בצבעם ובשקיפותם ולקבל מחיר שיתאים לתקציב המתוכנן. באופן כללי, כדאי גם לדעת שתהליך הרכישה של יהלומים בין יהלומנים נסוב סביב משא ומתן על המחיר, כאשר הסכום הסופי בהחלט אינו קבוע מראש אלא נמצא בטווח מחירים מסויים. לכן, כאשר אתם מעוניינים לרכוש יהלום, כדאי לכם להגיע כשבידיכם החלטה סופית לגבי התקציב ואולי גם לגבי גודל היהלום אותו תרצו לרכוש. וכאן למעשה מגיע נושא המשקל.

 

 טבעת זהב צהוב עם שיבוץ שקוע של יהלומים קטנים של הידרה, צילום: רועי מזרחי

 

משקל

משקל היהלום מתפקד בסופו של דבר גם כדרך להערכת גודלו של היהלום. למרות שיחידות המשקל בהן מודדים יהלומים הן קראט (1/5 גרם), נתייחס בדרך כלל ליחס בין גודלו של היהלום לבין היד העונדת אותו. בכל מקרה, חשוב להכיר את המושגים: טבעת המשובצת ביהלום שמשקלו סביב קראט אחד היא בהחלט טבעת אירוסין מרשימה ומכובדת. גם יהלום של עד חצי קראט יראה נפלא על כף יד נשית וענוגה. יחידות המשנה נקראות נקודות ובתוך כל קראט ניתן למצוא מאה נקודות.

 

חיתוך

כאן אנו מגיעים כבר לפן העיצובי. חיתוך היהלום מתוך גוש הגלם שנחצב מן האדמה הוא מה שיקבע כיצד ישתקף האור דרך היהלום ויגרום למעשה ל"בלינג" המפורסם שעולה ממנו. הפרופורציות המדויקות, עד לרמת הנוסחאות המתמטיות, בין כל חלקי היהלום וחיתוך הפאות שלו, הן שיקבעו את כמות האור שישתקף וישבר דרכו. בשוק היהלומים ידועים מספר חיתוכים קלאסיים ועליהם נעשו שיפורים ברמת החיתוך, כמו גם צורות ייחודיות כגון צורת לב וצורות אחרות. החיתוכים הפופולאריים הינם:

• ראדיאנט (Radiant): ליטוש בצורת מתומן (שמונה צלעות) במבט על. למרות שנדמה מן הכתוב כי מדובר בחיתוך עגול יחסית, במציאות החיתוך הוא כמעט מרובע ויוצר ארבע צלעות גדולות וארבע צלעות קטנות משמעותית, במפגשים של המרובע הגדול.

• בריליאנט (Brilliant): ליטוש המדמה צורת עיגול על-ידי 57 פאות במבט על. חיתוך זה נוצר בעקבות נוסחה מתמטית משנת 1919, שאיפשרה חיתוך כמעט עגול שממקסם את שבירת האור דרך היהלום באופן הטוב ביותר ביהלום שאינו מרובע.

• פרינסס (Princess): חיתוך בצורת ריבוע מושלם במבט על. לאחרונה הופך לרלוונטי יותר ויותר בטבעות אירוסין, ונחשב לאלגנטי יותר גם בקרב יהלומנים.

 

מימין למעלה בכיוון השעון - טבעות זהב צהוב עם חיתוך בריליאנט בשיבוץ כוס, חיתוך בריליאנט בשילוב טניס בצידי היהלום, שיבוץ טניס באלכסון, חיתוך בריליאנט של הידרה, צילום: רועי מזרחי

 

עוד שני דברים קטנים לפני שמסיימים: הראשון קשור לשיבוץ נוסף של יהלומים בצידי היהלום המרכזי. ישנה אפשרות "לעטר" את אותו יהלום משני צידיו על-ידי שיבוץ סדרת יהלומים לאורך הטבעת לפחות עד חציה החיצוני הבולט מן האצבע על-ידי יהלומים קטנים שגודלם לרוב פחות מ-10 נקודות, כך שהם מעניקים מסגרת יפה ליהלום ומבליטים אותו. ישנו עוד סוג של שיבוץ כזה שנקרא "פבה" ובו במקום יהלומים קטנים המלוטשים בחיתוך מסויים בדומה ליהלום הגדול, ישנים יהלומים מזעריים מלוטשים (בגדלים של מתחת ל-5 נקודות) או שברי יהלומים שנלקחים לרוב מתוך שאריות ליטוש יהלומים גדולים יותר והם משובצים כשכבה זהירה של יהלומים לצד היהלום הגדול. גם זו דרך נהדרת לפאר את הטבעת החשובה הזאת.

 

הדבר השני הוא ההבחנה שלכם לגבי שיבוצו של היהלום בטבעת. יש להבין כי ככל שתתאפשר כניסת אור רבה יותר לשיבוץ היהלום כך הוא ינצנץ יותר וייראה מרשים יותר. לכן כאשר אתם בוחרים שיבוץ - הכוונה לגביע או לטפרים המקיפים את היהלום ומעגנים אותו לגוף הטבעת - כדאי שיהיו מינימליים ככל שניתן, אך יחד עם זאת גם חזקים ומשמעותיים באופן שיוכלו לספק אחיזה טובה ליהלום בכדי שלא ייפול בפעולה הפיזית הראשונה שתיעשה על-ידי המאורסת הטרייה.

 

טבעת זהב לבן, חיתוך בריליאנט בשיבוץ כוס של הידרה, צילום: רועי מזרחי

 

אז מה למדנו עד עתה? רכישת יהלום הוא שקלול של כמה וכמה גורמים הקשורים בעיצוב היהלום. ניתן לבחור בטבעת אירוסין שתכלול יהלום גדול יחסית, של למעלה מקראט בעלת ניקוד לא גבוה במיוחד מבחינת השקיפות והצבע, ובכך להוזיל אותו. או להיפך - לבחור ביהלום קטן יחסית של כחצי קראט, אבל בעל ניקוד גבוה מבחינת שקיפותו וצבעו. לכן, כדאי מאוד לדעת מה ירשים יותר את המיועדת ובמה היא חפצה: האם זהו הגודל, האם זהו הברק או האם זהו בכלל שיבוץ מיוחד. ידיעה מוקדמת של כל הנתונים הללו תאפשר קנייה טובה יותר ותעניק תמורה ראויה להשקעה הגבוהה במתנה בלעדית שכזו, שצריכה להמשיך ולנצנץ אל תוך הנצח.

 

♦♦♦

 

תודה רבה לך אלעד, בשמינו ובשם החתנים האורבניים, על שיעור חשוב ומנצנץ מאין כמוהו! היה לנו לעונג לארח אותך!

 

*התמונות בפוסט באדיבות הידרה וה.שטרן.

מאת:כלות אורבניות